top of page
DD9584DB-AC52-451D-AF2B-961104D867B8.jpe

MARTINA TRISTANY

CURTMETRATGE

SAUDADE

Sentiment de nostalgia després de que algú se n'anà.

Aquest és un projecte realitzat amb l'Aina Rodríguez i la Laia Martin.

Saudade és el nostre primer curtmetratge, amb el que hem après com es fa un projecte audiovisual seguint totes les etapes.
Era de temàtica lliure, per això és d'animació 2D, combinant algunes parts de gravació tradicional.

PREPRODUCCIÓ

PLUJA D’IDEES

  • Totes animem personatges, Aina fa fons, Martina fa postproducció.

  • Començar història amb vídeos de càmera, després passar a animació.

  • Curt amb missatge. 

  • Fantasia, persona que passa del mon real al mon fantàstic. 

  • Mon real amb blanc i negre, mon fantàstic en color. 

  • Passar un tema del món real a l’altre món

  • Plasmar una realitat que no sigui la típica (o una típica enfocada d’una altra manera)

  • Fer servir el món fantàstic per escapar. El món fantàstic li dona un missatge per superar el problema del món real.

 

  POSSIBLES PROBLEMÀTIQUES

  • Canvi climàtic

  • Discapacitat

  • Racisme

  • Sexisme 

  • Homofobia

  • “Ser diferent” - típic “tonto” que tracta malament a la gent que és diferent, arriba al món fantàstic on es sent excluit perquè ell és diferent. 

  • Tema de la mort, fer entendre que la mort és irreversible, però és una part natural de la vida i hem d’entendre a acceptar-ho. (nen a qui se li mor la mascota).

IDEA PRINCIPAL

Fer servir el món fantàstic dels somnis (animació) per escapar. Aquest li dóna un missatge per superar el problema al que s’enfronta en el món real. 

Tracta el tema de la mort, fer entendre que es pot superar el dol i que la vida continua.  

 

  PLANTEJAMENT PRINCIPAL

  • Nen trist perquè ha mort el gos, el recorda.

  • En un món alternatiu (dels somnis) en el que veu el camí que fa el gos després de morir i tanca el cicle.  (no fa falta que el nene sigui un personaje, sino un espectador/ombra). El gos es representa com a una ànima. El seu gos

  • Al final porta el pot de menjar que li sobra a el gos d’un veí o del carrer.

STORYLINE

Tot comença amb un nen a qui se li mor el gos. Nen plorant mirant una foto del gos. Va a dormir i somia amb un món imaginari. En aquest món segueix l’ànima del seu gos en el procés de reencarnació i supera el dol per el su gos. Finalment l’ànima passa al cadell nouvingut a la casa del veí. Com a acció que mostra que el nen ha superat el dol, va a donar-li el menjar que li queda de la mascota. 

ESCALETA

Captura de pantalla 2021-03-07 a les 19.

GUIÓ ARTÍSTIC

ESCENA 1 - Habitació nen (ANIMACIÓ NO)

Nen entra per la porta de l’habitació, ensopega amb una joguina del seu gos difunt (pilota o cilindre blau). Mira a la joguina i es posa a plorar (posible flashback del nen jugant amb aquella joguina i el seu gos). Agafa una foto d’ell amb el seu gos, s’estira al llit abraçant-la. Canvi a pla zenital del nen al seu llit, s’adorm.

 

ESCENA 2 - Món dels somnis (ANIMACIÓ)

(Pla detall als ulls i angle zenital, ara el nen és una ombra.) 

Obre el ulls i es troba en un altre lloc. (boira de colors pastels, colors freds + groc). Mira al seu voltant i dona unes quantes passes  sense saber a on anar. Escolta un lladruc. I veu al seu gos.

 

ESCENA 3 - Món dels somnis (ANIMACIÓ)

S’emociona, comença a plorar i corre cap al gos i l’abraça, el gos està impassible i no se'n adona del nen. El nen plora perquè el gos no el reconeix (quan el que passa en realitat és que com el nen no és d’aquell món el gos no el pot veure). El gos comença a caminar cap a endavant travessant al nen (el nen i el gos estan del perfil). El gos segueix el seu camí i el nen se’l queda mirant. 

 

ESCENA 4 - Món dels somnis (ANIMACIÓ)

El nen segueix el gos per tot el món dels somnis. Aquesta escena ens presenta més com és aquest món. El fons es va movent per donar la sensació que els personatges avancen. El color predominant del fons va canviant. 

 

ESCENA 5 - Món dels somnis (ANIMACIÓ SÍ)

Arriben fins a una caixa amb un símbol de l’arbre de la vida (com el símbol d’Amazon). El gos es fica a la caixa.

 

ESCENA 6 - Món dels somnis i Menjador veïns (ANIMACIÓ SÍ I NO)

A mesura que el nen s’apropa l’escenari va canviant i comencen a aparèixer objectes (mobles d’un menjador) fins que es transforma en el menjador real (no animació). 

El nen veu l’escena dels seus veïns regalant-li el gos al seu fill/a.

 

ESCENA 7 - Món dels somnis i Menjador veïns (ANIMACIÓ SÍ I NO)

El nen s’acomiada del gos amb la mà, l’escena es difumina.

 

ESCENA 8 - Habitació nen (ANIMACIÓ NO)

Nen es desperta.

GUIÓ ARTÍSTIC

1.png
2.png
3.png

STORYBOARD

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

PRODUCCIÓ

DIRECCIÓ ARTÍSTICA

LOCALITZACIONS I ESCENOGRAFIA

  • Habitació nen: Habitació Aina Rodríguez amb llit.

  • Jardí: Jardí Aina Rodríguez.

  • Món dels somnis: Animació ilustrada, colors pastels i formes difuminades.

  • Menjador familiar: Menjador casa Aina Rodríguez amb sofà.

ATREZZO

Escena 1:  Joguina gos: barril tou de color blau. Foto: nen i gos, en marc blanc decorat.
Escena 6: Capsa regal: de cartró, logo d’arbre de la vida dibuixat.

 

VESTUARI, MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

Nen protagonista: Sense maquillatge i cabell genuí.
Casa: pantalons negres de xandall i samarreta blava amb calavera.
Exterior: pantalons negres de xandall i dessuadora negra. 
Gos: nu.
Nena del regal: Roba de carrer. Sense maquillatge i cabell genuí.
Familia del regal: Roba de carrer. Sense maquillatge i cabell genuí.

 

ACTORS I ACTRIUS
Nen protagonista: Pau Martín - Germà Laia Martín.
Gos: Lili - Gos Aina Rodríguez.
Nena del regal: Laia Martín.
Familia del regal: Marina Navarro i Miguel Ángel Rodríguez - Família Aina Rodríguez.

Moodboard.JPG
IMG_3042.JPG

PERSONATGES EN L'ANIMACIÓ

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

GRAVACIÓ

Càmera: Martina Tristany. 
Il·luminació i ajudants de càmera: Aina Rodríguez i Laia Martín. 

Vam gravar amb una càmera Canon 2000D i un trípode. També amb un petit focus per una millor animació.
El procés de gravació es va dur a terme en un sol dia. Ja teniem preparat el guió tècnic i sabíem quins eren les escenes i plans que havíem de gravar, en quin angle les havíem de gravar i la seva duració aproximada. Vam gravar cada escena diverses vegades per després, durant la fase d'edició poder-ne seleccionar la millor. 
Totes les localitzacions eren a casa l’Aina Rodríguez, això també va facilitar la producció. També el fet de que fossin poques escenes, ja que la gravació és quelcom complementari a l’animació.

ANIMACIÓ

Animadores: Laia Martín i Aina Rodríguez.

Realitzadora de fons: Martina Tristany.

 

Vam utilitzar el programa Clip Studio, amb el que fent ús d’una tauleta gràfica connectada a l’ordinador pots dibuixar i animar allò fet. Aquesta va ser la fase de producció més laboriosa. Es va portar a terme durant unes dues setmanes, i moltes hores cada dia.

L’ Aina Rodríguez es va centrar en el nen i la Laia Martín en el gos. Més tard, la Martina Tristany va realitzar els fons amb el programa Procreate, en el seu Ipad.

Era la primera vegada que animavem i, tot i que és el programa amb el que dibuixem digitalment, mai l’haviem fet servir per això. Vam aprendre com fer-ho i inclús la manera de posar moviment de càmera.

ANIMATIC

El primer pas abans de fer qualsevol animació és fer l'animatic, és a dir, un conjunt de dibuixos esbossats que representen el que passarà en cada escena.

Amb aquest dibuixos generes un vídeo, tenint el compte la duració que vols que tingui cada escena de l'animació per poder fer-te una idea de com quedarà. És el moment en el que es fan tots els canvis necessaris fins que el resultat s'ajusti al criteri dels creadors.  

ESBÓS

Un cop la idea de l'animació ja està clara i es sap com ha de ser i quant ha de durar cada escena és el moment de començar a animar.

Ara els dibuixos tot i no ser els definitius estan bastant acabats i es té en compte els fotogrames per segon. És una de les parts més llargues del procés ja que has d'aprendre com plasmar el moviment i que no quedi ni massa ràpid ni massa lent. També has de tenir en compte les proporcions dels personatges i els objectes ja que s'han de mantenir iguals al llarg de tot al curt, per donar-li coherència i un millor resultat. 

LINEART

El lineart o entintat és la part del procés en la qual s'afegeix la línia definitiva, seguint el dibuix que marca l'esbós. Durant aquest apartat s'ha de tenir en compte el gruix i textura de la línia per que hi hagi una continuïtat i consistència durant tot el curt.
Consell: Si fas bé el lineart i tanques totes les línies sense deixar forats al mig, podràs fer servir l'eina del cubell de pintura i et serà molt més fàcil pintar.

COLOR

El que primer s'ha de fer és pintar totes les figures animades amb un color base. En aquest cas hem fet servir l'eina del cubell de pintura que omple tot l'espai dins de les línies, i un pinzell rodó per retocar els detalls finals.

Un cop totes les figures estan emplenades és aconsellable bloquejar els píxels (bloquejar els píxels és una acció que només et permet pintar a sobre la superfície prèviament emplenada)  i posteriorment texturitzar les figures. 

RETOCS FINALS

Afegir els fons i canviar els colors d'algunes línies (com per exemple les llàgrimes del nen en el nostre cas) per donar-li un millor acabat. 

POSTPRODUCCIÓ

EDICIÓ

Aquest curtmetratge ha estat editat amb el programa Adobe Premiere Pro CC 2017.


Ha estat un procés lent ja que ens hem trobat amb diversos problemes, causats bàsicament perquè l’ordinador és vell i no suporta el programa. Tot i així els hem solucionat tots i ens n'hem sortit. 

El que més ha costat ha estat fer la tria de plans i retallar-los exactament perquè encaixessin perfectament. També en les escenes del menjador s'ha hagut de corregir el color i la llum, així com al flashback perquè es distinguís.

Captura de pantalla 2021-03-11 a les 23.

La música feta servir a l'audiovisual és música sense copyright.

L’ùnic requisit que demanen per fer-la servir és posar a la descripció del vídeo: 

Dream Away by Day 7: https://soundcloud.com/day7official/dream-away

Attribution-NoDerivs 3.0 Unported (CC BY-ND 3.0)

https://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/

Music Provided by Free Vibes: https://www.youtube.com/c/FreeVibesNonCopyrightedMusic

PRESENTACIÓ I DISTRIBUCIÓ

El vídeo ha estat penjat a Youtube perquè tothom el pugui visualitzar i gaudir de "Saudade". 

bottom of page